Sivut

torstai 21. marraskuuta 2013

Lankojen värjäystä ja vähän muutakin

Viimeksi olen kerennyt päivittää blogia kesällä, vaikka jonkin verran olen saanutkin käsitöitä tehtyä. Tänä syksynä sain ihan mukavasti kerättyä värjäyssieniä: mm. veriseitikkiä, verihelttaseitikkiä ja samettijalkaa. Kuvassa sienet ovat menossa kuivuriin. Miulla on käytössä ABC-kuivuri.Kävin lokakuun alussa Säkellystä ja säätöä -blogin kirjoittajan Anniksen kanssa värjäämässä lankoja. Hieman hankaluuksia oli sähköjen järjestelyissä ulkotiloihin, mutta saimme kuin saimmekin tuplakeittolevyn turvin värjättyä. Värjäsimme verihelttaseitikin lakeilla ja jaloilla, okrakäävällä (joka tosin ei ottanut onnistuakseen), karhunkäävällä ja Annis kokeili lisäksi punajuurta. Värjäsimme sukkalankoja. Mie värjäsin verihelttaseitikkien lakeilla valkoista ja vaaleanharmaata Seiskaveikkaa, jälkivärillä vaaleanharmaata Seiskaveikkaa, jaloilla valkoista Nallea ( jota myös hieman puretimme raudalla, joka tosin jäi melko hailakan oranssiksi) ja karhunkäävällä valkoista Seiskaveikkaa.


Miulla oli puretettuna enemmänkin lankoja, joten päätin seuraavana viikonloppuna värjäillä kotona itsekseni kesällä keräämilläni ja kuivattamillani pietaryrtin pelkillä kukilla ja koko kasvilla erikseen. Puretin vyyhdit raudalla, paitsi yhden. Värjättävinä lankoina oli harmaata ja valkoista Nallea, sekä vaaleanharmaata Seiskaveikkaa. Raudalla puretetut kuitenkin näyttävät loppujen lopuksi hyvin saman sävyisiltä, vaikka pohjalangat ovat ihan erivärisiä. Saa nähdä kuinka muuttuvat sitten käytössä. Näistä tuli hieman tummempia kuin oletin, mutta kivan väristä vihreää. Pietaryrttiä kannattaa siis kokeilla toistekin.


Opiskelukaverini sai hetki sitten vauvan, joten tein hänelle talvea varten (niin siis mikä talvi?!) villapaidan ja sukat. Käytin Drops Karisma lankaa, jota jäi aikaisemmin tekemistäni villapaidoista jäljelle. Ohjetta jouduin hieman soveltamaan itse, koska en löytänyt mieleistäni ohjetta Drops desing -sivuilta. Silmukkamäärään sovelsin villapaidan ohjetta, joka oli tehty samalla langalla, ja kaarrokkeeseen ja raglanreunukseen sovelsin toisella langalla tehtyä ohjetta. Kuvioina käytin pitkälti samoja, mitä oli ollut omassa villapaidassani. Eniten hankaluuksia tuotti kavennusten sijoittaminen siten, ettei kuvio kärsi. Sukkiin sovelsin Marttojen sukkaohjetta.3 kommenttia:

 1. Ihania lankoja tuli sinullakin :) Minulla tuo pietaryrtti on ollut pitkään suosikki, se keltainen on niin voimakas ja tykkään tuosta puretetusta vihreän sävystä myös. Mesiangervo on toinen kiva noista keltaisista, se antaa myös tosi voimakkaita ja vähän ehkä kuparisempaan taittuvia keltaisia (Tai on antanut kokeiluissa, mistäs sitä koskaan tietää tarkalleen mitä padasta nousee).

  Minun pitäisi vielä joskus opetella tuo kirjoneulehomma kunnolla. Olen tehnyt, mutta ihan se käytäntö ja etenkin pitkien lankajuoksujen solmiminen jne pitäisi joskus ihan ajatuksen kanssa käydä läpi sen sijaan, että kokeilee itse vain satunnaistekniikalla :P Mutta ihanat lastentamineet olet tehnyt myös.

  VastaaPoista
 2. Ihania sävyjä, etenkin nuo punaiset! Kiva neule, näyttää vähän tutulle :D

  VastaaPoista
 3. Annis: Ensi kesänä pitäis testailla sitä mesiangervoa ja kieloa. Jäi nyt keräämättä kun oli niin kiirettä. Kuparinen kuulostaa kyllä kivalta sävyltä, kun tuo pietaryrin antama keltainen on kuitenkin vihreään taittuvaa ( josta kyllä tykkään!). Kirjoneuleet on kivoja, mutta isoissa töissä päätteleminen on tuskaista. :D

  Tiinatei: Tykkään itsekkin väreistä kovasti! Yrittänyt kuumeisesti miettiä mihin noita käyttäisi :)

  VastaaPoista