Sivut

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Shampoota ja suihkusaippuaa

Kerkesin vihdoin viikonloppuna tekemään saippuaa ja päätin sitten tehdä kerralla kaksi erää samoilla sotkuilla. Olen jo monta kuukautta miettinyt mitä shampoota kokeilisin ja selannut netissä eri ohjeita. Päädyin tekemään olutmunashampoota Säkellystä ja Säätöä -blogin ohjeella, jonka Annis kertoi olleen toimiva. Kaikki ei yllättäen mennyt aivan putkeen, kun on muutama erikoiselementti mukana. Eli ensinnäkään en saanut lähikaupasta Quinnessia (tai olisi pitänyt ostaa neljä, ja meillä ei sitä juo kukaan), joten ostin pienen tölkin tummaa Kuohua. Toivottavasti se toimii vastaavalla tavalla. Lisäksi minulla ei ollut riisinleseöljyä, mutta lipeälaskurin mukaan avokadoöljyn ominaisuudet oli melko lähellä sitä. Lipeälaskurin mukaan vain lipeää piti laittaa yksi gramma lisää verrattuna alkuperäiseen ohjeeseen. Tässä ylirasvoittuvuus on  3%.

Ensinnäkin olut tuntui olevan jotenkin "hiutaleista", kun lisäsin lipeäolutseoksen rasvoihin. Lipeä oli varmasti liuennut kunnolla, sillä se kuumeni hyvin ja vahtasin erikoishyvin sen liukenemista, koska neste oli tummaa. No, se kuitenkin kiisselöityi hyvin ja massa näytti tasaiselta. Ohjeena oli lisätä kananmunan keltuaiset kiisselivaiheen loppupuolella, mutta taisin jättää sen turhankin myöhään. Kun lisäsin keltuaiset, massa alkoi jäsähtää ja munat eivät sekoittuneet massaan tasaisesti, vaan siihen jäi pienenpieniä klimppejä. Aikani sitä vatkasin ja kun alkoi jäsähtää ihan kunnolla, laitoin sen vaan muottiin ja toivoin parasta. Unohdin myös laittaa tähän tuoksuöljyä.

Kun leikkasin massan, siinä näkyi edelleen hieman niitä klimppejä osassa paloja, mutta kai se ihan ok on. Haju ei vaan ole kaikista miellyttävin, kun unohdin sen tuoksun.
 

Suihkusaippuan teko puolestaan onnistui melkolailla hyvin ilman mitään erikoisempaa säätöä. Tai niin luulin, kunnes leikkasin sapippuan. Sininen väri ei ollutkaan oikein kunnolla sekoittunut massaan, vaan pieniä laikkuja on siellä täällä. Ja jostain syystä violetti ja vihreä väri eivät ole aivan tasaisia, vaan näkyy vaaleita kohtia. Tekovaiheessa jälleen kerran massa meinasi jässähtää ennen aikojaan ja sen takia massa ei näköjään ollut levittäytynyt koko muottiin kunnolla, vaan sinne oli jäänyt tyhjää paikoin. En ole myöskään kovin tyytyväinen saippuan ulkonäköön. Siitä ei tullut niin violettia kuin toivoin ja kuviointi ei oikein kunnolla onnistunut. No, toivottavasti saippuan käyttöominaisuudet voittavat ulkonäön.

Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä saippuaa itse soveltamallani ohjeella. Halusin saippuasta melko kosteuttavan, toivotaan että ajatukseni onnistui. Violetin värin sekoitin käyttämällä punaista rautaoksidia ja sinistä ultramariinia ja vihreän massan värjäsin vihreällä kromioksidilla. Kuviontia kokeilin syömäpuikon avulla. Tuoksuna käytin mänty- ja sitrustuoksuöljyä.



Suihkusaippuan ohje:
95g auringonkukkaöljyä
25g risiiniöljyä
225g oliiviöljyä
150g kookosrasvaa
30g sheavoita
73g lipeää
200g vettä

Ylirasvoittuvuus 6%

1 kommentti:

  1. Minulla tuo olutversio on ollut kokeilluista shampoopaloista ehdoton suosikki tähän asti eli on kyllä ollut mieleinen. Toivottavasti toimii sinulla hiuksissa hyvin :) Ja joo, arvoituksia ja jännitystä tuntuu aina mahtuvan vähän liiankin kanssa saippuantekoon :P

    Ja edelleen fanitan tuota jälkimmäistä saippuaa, minusta se on kiva :D

    VastaaPoista