Sivut

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Saippuanteon opettelua

Olin pari viikkoa sitten seuraamassa ja opettelemassa saippuan valmistusta kaverilla. Siitähän sitten lähti innostus tähän lumoavaan saippuanteon maailmaan. Ensi alkuun tilaisin netistä saippuavärejä, tuoksuja ja erilaisia öljyjä. Mummon vanha sauvasekoitinkin pääsi mukaan tähän askarteluun.

Vihdoin toissa päivänä sain aikaiseksi kokeilla saippuantekoa ensi kertaa yksin. Tein saippuaa Käsin tehtyä saippuaa -kirjan ohjeella "Keittiösaippua". Ajattelin, että tämä ei olisi liian vaikea ekaksi kokeiluksi, sillä siihen ei tule värejä tai tuoksuja ja on vain yksi massa. No, toisin kuitenkin kävi. Sekoitin lipeän kylmään kahviin ja toisaalta lukemieni ohjeiden perusteella laitoin lipeäliuospurkin kylmään vesihauteeseen, jottei se kuumene liikaa. En ilmeisesti tarpeeksi alkuun pyöritellyt sitä, sillä se jämähti purkin pohjaan. Sain sen kuitenkin onneksi liukenemaan ja kuumenemaan uudestaan puikolla tökkien. Mutta pientä jännitystä tämä säätö sai aikaiseksi.

Kun vihdoin sain kaiken lipeän liukenemaan ja rasvan sulatettua, luulisin että ne olivat jäähtyneet jo liikaakin, sillä en saanut massaa kunnolla kiisselöitymään. Kyllä se jonkin verran kiisselöityi, muttei kunnolla. Laitoin kuitenkin saippuamassan purkkiin ja toivoin parasta. Pinnalle laitoin koristeeksi vielä pikakahvia. Ainakin saippua näyttää kovettuneen hyvin. Katsotaan sitten kuuden viikon päästä miltä vaikuttaa.
 

En kuitenkaan lannistunut tästä ensimmäisestä saippaukokeilusta vaan tein eilen uuden saippuaerän. Tällä kertaa samalla reseptillä millä olimme tehneet saippuaa kaverin luona. Tämän kanssa kaikki sujui hyvin: lipeä liukeni toivotulla tavalla ja massa kiisselöityi hyvin. Värjäsin saippuamassan keltaisella micalla ja toiseen osaan lisäsin vielä vihreää kromioksidia. Tuoksuna käytin sitrustuoksuöljyä. Kun pääsin laittamaan massoja muottiin meinasi tulla kiire, sillä massat olivat kiisselöityneet vielä lisää. Mutta muottiin laitto onnistui lopulta hyvin ja sain muotoiltua saippuamassan pinnan. Leikatut saippuat näyttävät ja tuoksuvat herkullisilta! Pintaan on muodostunut "härmettä", mutta ei se miuta haittaa. Tämä saippuanteko on kyllä mukavaa puuhaa :)

4 kommenttia:

 1. Tuli kyllä nättejä saippuoita molemmista. Eka on ihanan rustiikkisen näköinen ja toinen tuollainen ihanan keväänraikas. Kaikkiaan tosi upeat :) Ja ehdottomasti jos jatkat puuhastelua, pitää joskus tehdä saippuavaihtoja, olisi ihana saada muidenkin tekemiä kaunokaisia kylppäriin iloksi.

  Ja joo, joskus saa aika kiireellä vetää kyllä noita massoja. Etenkin jos tarvitsee ne muutenkin aika jähmeinä esimerkiksi koristelun takia, on välillä vaikea arvioida, miten tiukaksi ne kannattaa sekoittaa, koska myös värien ja tuoksujen sekoittelu kovettaa massaa lisää ja lisäksi se alkaa ihan itsenäisestikin jäsähtää hissukseen. Itse kokeilin tänään sitä pencil line -saippuaa, sekoitin lipeää vain sen verran että kiisselöityi ihan hitusen ja jaoin massan sitten puoliksi. Käsittelin, värjäsin ja sekoittelin vain toista puolikasta, koska tahdoin alapuolen jämäkkänä, mutten halunnut yläpuolen massan alkavan vielä jähmettyä. Niinpä se yläpuolen massa sai hyvin ohuena kiisselinä odotella, että kerkesin saada toisen puolen muottiin ja tomuteltua ennen kuin edes aloin väriä sekoittaa siihen osaan. Ettei vaan jäsähtäisi vahingossakaan odotellessa, niin on välillä käynyt :D Nyt pitää jännätä huomiseen, että mitä siitä tuleekaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annis! Kun se ensimmäinen ei kunnolla kiisselöitynyt, niin halusin ottaa varman päälle toisen kanssa. Mutta sitten meinasikin käydä hullusti. Mutta, kokemusta rikkaampana seuraaviin kokeiluihin :) Laitahan siekin kuvat sitten uudesta kokeilustasi :)

   Poista
 2. Ihanan näköisiä, tuoksut melkein tulevat postauksesi mukana!

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle tunnustus, käy poimimassa talteen!

  VastaaPoista